Корпоративність місцевого самоврядування як інтегральний чинник його розвитку - Бобровська, О. Ю. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті наведено методичний підхід до становлення і утвердження явища корпоратизму в місцевому самоврядуванні територіальних громад в умовах його реформування і модернізації.Розглянуто шлях еволюції поняття корпоратизм як соціальної доктрини розвитку суспільства і спосіб організації соціальноекономічного життя. Показано, що, незважаючи на широкі можливості корпоратизму як соціального явища, практичні рекомендації його розвитку і впровадження на рівні територіальних громад відсутні. Доведено, що основною причиною цього є відсутність належної уваги до виховання корпоративності як в окремої людини чи колективу, так і у громади і органів місцевого самоврядування в цілому. Корпоративні риси місцевого самоврядування і його корпоративна сутність розкриваються в змісті понять «корпоратизм», «корпоративізм», «корпоративність» і «корпоративна культура» та їх зв’язку, що створює теоретичну і практичну платформу розвитку місцевого самоврядування на принципах корпоратизму. Інструментальним апаратом, за допомогою якого розвивається корпоративність, визначається корпоративна культура. У дослідженні вона розглянута за двома напрямами – сутнісноповедінковому і організаційноінструментальному. Розглянуто інваріантні складові формування корпоративних засад місцевого самоврядування, які можуть стати підґрунтям концептуалізації корпоративних засад місцевого самоврядування в побудові моделі його якісного вдосконалення за рахунок зростання корпоративності територіальних громад. Визначено показники соціальної, економічної і організаційної ефективності, які можуть бути досягнуті при забезпеченні зростання рівня корпоратизації місцевого самоврядування – корпоративності територіальних громад, дозволяють поглибити оцінку результатів руху процесів розвитку.