Сучасний стан та перспективи розвитку управлінського інструментарію підтримки співробітництва територіальних громад в Україні - Ігнат, Олександр; Маматова, Тетяна (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті узагальнено аргументи та контраргументи в рамках наукового обговоренняпредметної сфери розвитку співробітництва територіальних громад в Україні, що висвітлено уосновних нормативних документах, наукових, практико-орієнтованих та методичних публікаціях.Констатовано, що у 2013–2018 роках у сфері підтримки та науково-методичного забезпеченняпроцесів співробітництва територіальних громад було підготовлено низку аналітичних матеріалівщодо документаційного оформлення процесів укладання договорів щодо співробітництва іметодичних рекомендації на їх основі, видано навчальні та практичні посібники, реалізованодекілька наукових досліджень, створено розділи на спеціалізованих веб-ресурсах, розробленокурс дистанційного навчання. Визначено, що ці зусилля виявилися недостатніми, що зумовлюєстан, коли кількість громад, які використовують механізм міжмуніципального співробітництва вУкраїні, залишається стабільно невисокою. Проаналізовано стан та динаміку розвитку процесівміжмуніципального співробітництва в Україні, що дозволило сформулювати наукову проблему, якапотребує вирішення найближчим часом, а саме: наявність протиріччям між нагальною потребоюрозвитку управлінського інструментарію підтримки співробітництва територіальних громад вумовах децентралізації в Україні і недостатністю концептуального та методичного забезпечення цихпроцесів. Подано перелік основних завдань комплексного наукового дослідження, метою якого маєстати розв’язання визначеної проблеми, зокрема, вивчення існуючих у світі моделей співробітництватериторіальних громад з позицій запровадження необхідних змін у форми, методи та процедуридіяльності вітчизняних органів публічного управління, уточнення понять предметної сферидослідження, визначення основних принципів та апробованих й визнаних міжнародною спільнотоюпрактик, формування концептуальної моделі підтримки співробітництва територіальних громадна регіональному рівні, розроблення методичних підходів до вимірювання успішності та ступенюзрілості у сфері співробітництва територіальних громад як основи постійного вдосконалення.