Соціально-філософський аналіз християнської есхатології в діалозі державного управління та теології - Мартишин, Денис (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті розглядаються найважливіші питання філософії історії, сенсу людського життя, питання про мету історії і питання, які пов’язані з християнською есхатологією і державним управлінням. Детально висвітлюється проблематика взаємин християнства і культури, роль людини в історії.Християнська теологія органічно з’єднується з державним управлінням, філософією, історією, утворюючи в результаті єдине християнське вчення, в якому богословський аспект є суттєвою гранню філософії історії сучасної науки. Автор переконаний, що історія – це глибокий творчий процес, шлях осягнення духовних смислів, а не стихійний ланцюжок випадкових подій. Сьогодні необхідна реконструкція християнської есхатологічної прогностики з урахуванням досягнень та напрацювань державного управління, релігійної філософії, політології, соціології та філософії історії.Стаття безпосередньо пов’язана з осмисленням основних аспектів християнської історії в контексті державотворення. І це зростання наукового інтересу до розуміння процесів християнської історії можна пояснити. Важливо мати на увазі, що в епоху глобальних викликів людства як ніколи в науці посилюється потреба зрозуміти увесь складний і суперечливий ланцюжок історичних подій, зрозуміти їх вічний, абсолютний сенс, щоб не помилитися у виборі духовних векторів подальшого розвитку сучасного суспільства.Есхатологія повертає сучасній людині не тільки віру в Бога, але і віру в трансформацію самої історії, в можливість побудувати життя церковної громади, сім’ї, робочого колективу, держави і усього суспільства у відповідності до цінностей своєї релігії. Від церкви повинна виходити стратегічна ініціатива, яка б вказала і перспективу відновлення загальнолюдської єдності на основі біблійного одкровення.Автор наполягає на тому, що сучасному людству, щоб вижити, судячи з усього, буде потрібно серйозне перетворення масової свідомості в дусі релігійної традиції. Можна сказати, що історія вимагає не тільки економічного зростання, фінансового добробуту, а й зміцнення духу, моральних категорій і релігійних цінностей. Християнська філософія історії – це не вчення про безособові механізми світової еволюції (прогресу), не набір політичних програм або ідеологічних шаблонів, які виконують нормативну роль в соціумі, а проповідь про Бога, про вічні і абсолютні цінності буття, які перетворюють всю світову історію.