Розвиток співробітництва територіальних громад (міжмуніципального співробітництва – ММС) в умовах реалізації реформи місцевого самоврядування - Kostina, N. A. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті розглядаються актуальні питання розвитку співробітництва територіальних громад (міжмуніципального співробітництва – ММС) в умовах реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні. Зазначено, що ММС є інноваційним інструментом забезпечення муніципальної консолідації, а також сталого місцевого розвитку на основі принципів доброго врядування та нового публічного менеджменту. Автором статті дано визначення термінів «територіальна громада», «співробітництво територіальних громад» («міжмуніципальне співробітництво»). Одночасно визначено основні етапи реалізації ММС, а також його основні переваги та складнощі у практичному впровадженні. Підкреслено, що ММС дозволяє органам місцевого самоврядування як в Україні, так і в інших країнах об’єднувати ресурси (фінансові, економічні, людські тощо) для покращення ефективності своєї діяльності, надання більш якісних муніципальних послуг громадянам та впровадження принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. На засадах аналізу сучасного стану розвитку місцевого самоврядування, вивчення досвіду зарубіжних країн, дослід-ження кращих вітчизняних та міжнародних практик представлено пропозиції щодо подальшого розвитку співробітництва територіальних громад в Україні.