Типологія проектів місцевого самоврядування та її використання для методичної підтримки обґрунтування проектів - Sharov, Y. P.; Bezugliy, D. H. (Аспекти публічного управління, 2016)
З огляду на різноманітність проектів місцевого самоврядування, традиційні проектні технології бізнесменеджменту можуть бути застосовані до них з певними обмеженнями. Існуючі класифікації проектів є недосконалими, недостатньо адекватні сучасним вітчизняним умовам проектної діяльності, зокрема в місцевому самоврядуванні, мають слабку прикладну спрямованість. У статті викладено підхід до впорядкування багатоманітності множини зазначених проектів, реалізований у вигляді пропонованої типології проектів місцевого самоврядування. Показано використання типології для формування рекомендацій щодо визначення необхідного і достатнього рівня глибини обґрунтування життєздатності проектів місцевого самоврядування різних підмножин, основними з яких узагальнено визначено інвестиційні проекти та соціальноуправлінські проекти. Показано, що для технікоекономічного обґрунтування інвестиційних проектів можуть застосовуватися традиційні технології проектного менеджменту на основі проектного аналізу, а для соціальноуправлінських проектів обґрунтування може бути здійснено на основі розробки концепції проекту. Виявлено потребу підвищення комплексності концепції проектів місцевого самоврядування. Запропоновано логічну структуру і зміст комплексної концепції, рекомендовано підходи до поглибленого опрацювання окремих позицій концепції.