Електронне урядування в протидії корупційним ризикам в українській спільноті - Смірнова, Наталія (Аспекти публічного управління, 2022)
Розвиток ІКТ сьогодні абсолютно повсякденне явище в порівнянні з попередніми декадами. Воно спричинило низку змін у всіх сферах життя локального та глобального форматів. Більш того, змінилися взаємини громадян та держав, оскільки інформаційних потоків стало наскільки багато, що вони просто не піддаються всебічному контролю з боку управлінських структур. І, колись проголошені маяками демократичних процесів, ІКТ стали універсальним інструментом, який працює на користь та шкоду державним порядкам.До таких негативних наслідків можна віднести розвиток корупційних явищ, оскільки ті ж інструменти, технологічні можливості, які допомагають боротися з цим явищем, також використовуються і для того, аби потайки та витонченіше вчиняти злочини.Проблема нормативного врегулювання та створення дієвих механізмів протидії корупції гостро постає перед Україною в контексті міжнародних угод та реалізації завдань, поставлених міжнародними програмами розвитку. У роботі зроблено акцент на сферу управлінських структур через позиціонування ролі України як сервісної держави з високими стандартами щодо прав і свобод громадян.У своєму прагненні впорядкувати та створити повноцінну картину взаємозв'язку e-gov та протидії корупції, автор розглянув уже відомі дослідження в галузі e-gov та ICT, акцентувавши увагу на постійно мінливій актуалізації досліджень.Усього стаття складається з 4 основних блоків, анотації та висновків. У першому блоці автором було проаналізовано сучасні та базові дослідження у сфері електронного уряду та ІКТ.Другий блок присвячений нововведенням у сфері управління, оскільки країни перебувають у постійному процесі розвитку та вдосконалення, сюди належать сучасні концепції та теорії реорганізації та розвитку сфери управління та оптимізації державних процесів.Окрема частина дослідження присвячена визначенню корупції як явищу та її нормативне визначення як явища у міжнародному форматі та щодо України, законодавче визначення корупції на національному рівні, а також ризики, які спричиняє корупція у своїх проявах.І, нарешті, четвертий блок присвячений міжнародним та національним стандартам у питаннях протидії корупції, особливості національних проявів корупції в Україні та наявність механізмів протидії.