Формування системи інформаційної безпеки у сфері зберігання та розподілу продовольчих та енергетичних ресурсів - Мордовцев, Олександр; Аванесова, Ніна; Любушин, Роман (Аспекти публічного управління, 2022)
Статтю присвячено пошуку шляхів формування реально діючої системи інформаційної безпеки у сфері зберігання та розподілу продовольчих та енергетичних ресурсів України, яка б відповідала на зовнішні та внутрішні виклики, ризики, загрози та небезпеки, які постають кожен день перед нашою країною. З’ясовано, що проблема наукового пошуку комплексу заходів, засобів і методів удосконалення системи інформаційної безпеки та підвищення управлінського потенціалу у цій сфері є важливим елементом для виживання та ефективного функціонування усього продовольчо-енергетичного комплексу країни у воєнний та поствоєнний час. Визначено взаємодію розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у продовольчій та енергетичній сфері з національною безпекою країни. Систематизовані загрози інформаційній безпеці у продовольчому та енергетичному секторі. Розроблено комплексну систему інформаційної безпеки у сфері зберігання та розподілу продовольчих та енергетичних ресурсів. Уточнені суб’єкти та об’єкти розробленої системи інформаційної безпеки, а також цілі та пріоритети її ефективного функціонування. Визначені основні компоненти системи, які включають в себе нормативно правові аспекти, організаційно-технологічні заходи, техніко-економічні прояви та соціальні можливості. Доведено, що вихід із розробленої системи характеризується, з одного боку, впровадженням методів ефективних методів і технологій захисту інформації, які є «охоронцями» кіберпростору продовольчого, енергетичного та інших секторів нашої країни, а з іншого – конкретними техніко-технологічні особливостями сектору, де вони застосовуються. Зроблено висновок, що контроль за функціонуванням розробленої системи та внесення необхідних удосконалень у відповідь на виклики, загрози, ризики та небезпеки, які існують у сучасному глобальному інформаційному просторі України, повинен здійснюватися на принципах системності, комплексності та зворотного зв’язку.