Професійно-етичне навчання публічних службовців як необхідна умова налагодження морально-етичного клімату на публічній службі - Сорокіна, Наталія (Аспекти публічного управління, 2022)
В статті обґрунтовується необхідність підтримки системи професійно-етичного навчання публічних службовців як необхідної умови налагодження морально-етичного клімату на публічній службі. Зазначено, що основна мета професійно-етичного навчання публічних службовців полягає в попередженні корупції та забезпеченні належної якості публічної служби. Встановлено, що зараз існує реальне протиріччя між вимогами до публічного службовця, які пред’являє нинішня ситуація і тим типом працівника, який перебуває сьогодні на публічній службі. Істотного коригування потребують їх соціальні, моральні, професійні та ціннісні установки. Все це зумовлює необхідність постійного вдосконалення морально-етичних компетентностей публічних службовців, шляхом розвитку їх знань, вмінь та навичок з цього питання. З’ясовано, що в багатьох європейських країнах (Австрія, Іспанія, Румунія, Туреччина, Молдова, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Естонія, Латвія, Литва, та ін.) вимоги до професійно-етичного навчання внесені в стратегічні документи, що є позитивним показником його визнання. Нажаль, наша країна не приділяє належну увагу цьому питанню. Проаналізовано зміст освітньо-професійної програми підготовки магістрів за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» у Національному технічному університеті «Дніпровська політехніка» та зазначено, що навчальний модуль з професійної етики публічної служби, нажаль, в цій програмі відсутній. Запропоновано тренінгову програму підвищення кваліфікації публічних службовців, яка стосується морально-етичної проблематики. Ця програма має на меті підвищення рівня професійної, морально-етичної компетентності публічних службовців шляхом розвитку їх знань, умінь, навичок в процесі запровадженні високих стандартів морально-етичної поведінки в системі публічної служби. Встановлено, що професійно-етичне навчання має стати частиною масштабної і комплексної політики держави по боротьбі з корупцією, реформи системи публічного управління, та відбиватися в програмних документах.