Сучасні механізми формування молодіжних структур в органах місцевого самоврядування територіальних громад - Бородін, Євгеній; Острікова, Анна (Аспекти публічного управління, 2021)
Актуальність дослідження пов’язана з тим, що процес децентралізації актуалізував питання створення в територіальних громадах виконавчих органів місцевого самоврядування з питань молоді. До початку процесу об’єднання територіальних громад склалася ситуація, коли молодіжні структури місцевих рад створювали в містах обласного значення та обласних центрах. Наявний до 2020 р. районний поділ передбачав, що реалізація державної молодіжної політики в інших територіальних громадах здійснювався завдяки діяльності відповідального за молодіжний напрям структурного підрозділу районної державної адміністрації. Метою дослідження є визначення основних механізмів формування молодіжних структур в органах місцевого самоврядування територіальних громад на основі аналізу наявної законодавчої бази в Україні. Методологічну основу дослідження склав аналіз правових документів законодавчої бази молодіжної політики в Україні з точки зору ефективності публічного управління у цій сфері. Висновки. За результатами дослідження запропоновано ряд пропозицій щодо удосконалення механізми формування молодіжних структур в органах місцевого самоврядування територіальних громад, які пов’язані із необхідністю запровадити загальнодержавні механізми діяльності органів місцевого самоврядування зі створення структурних підрозділів з питань молоді та молодіжних рад з метою забезпечення їх сталого характеру, необхідного матеріально-технічного, фінансового та інформаційного забезпечення. Важливим елементом такого механізму має бути розповсюдження «кращих практик» діяльності спроможних підрозділів органів місцевого самоврядування з питань молодіжної політики.