Цифровізація у сфері імміграції кваліфікованих трудових ресурсів – запорука ефективного державного управління - Костєнніков, Дмитро (Аспекти публічного управління, 2021)
Використання цифрових технологій, інструментів, платформ охопило буквально всі галузі і сектори життєдіяльності суспільства, в тому числі й сферу управління імміграцією трудових ресурсів. Міжнародна Організація Мігрантів визнала ефективність процесу цифровізації, як способу протидії незаконній міграції, підвищення мобільності серед мігруючих осіб, однак продовжує головний акцент робити на захисті та безпеці персональних даних, їх постійного систематичного перегляду, адаптацію процесу цифровізації даних до нових загроз. Зростання онлайн-систем в імміграційних системах урядів показує високий потенціал до забезпечення більш впорядкованих імміграційних процесів загалом. Україна в рамках забезпечення програми «діджиталізації» (цифровізації) українського суспільства та публічних послуг стає активним учасником і долучається до впровадження цифрових технологій у сфері міграції, з метою покращення якості надання послуг у вказаній сфері, покращення процесів державного управління міграцією, особливо у трудовій сфері.