Сучасні механізми забезпечення кадрової безпеки в системі публічного управління: теоретичні засади - Гула, Олена (Аспекти публічного управління, 2021)
У статті обґрунтовано, що кадри – головний ресурс, потенціал, основа формування всього апарату публічного управління, а тому відіграють важливу роль. Від якості, професійності, постійного розвитку кадрів та кадрового потенціалу залежить якість проведення реформування, якість системи публічного управління, а також формування позитивного іміджу держави. Кадрова безпека є комбінацією таких складових як: безпека життєдіяльності (здоров’я, фізична безпека), соціально-мотиваційна безпека (фінансова, кар’єрна, естетична, адміністративно-незалежна), професійна безпека (безпека праці, пенсійно-страхова, безпека володіння сучасними знаннями), антиконфліктна безпека (патріотична, психолого-комунікаційна безпека) технологічна. Механізми забезпечення кадрової безпеки в системі публічного управління – це сукупність методів, методик, інструментів, засобів, спрямованих на забезпечення без пекових умов як для кадрів в системі публічного управління, так і формування системи захисту від професійно непідготовлених або потенційно небезпечних кадрів саму систему публічного управління. Виокремленні наступні механізми забезпечення кадрової безпеки в системі публічного управління: відбір та селекція кадрів; початок діяльності із встановленням обов’язково випробувального терміну; розвиток персоналу в системі публічного управління; кар’єрне зростання та кар’єрне переміщення; формування системи інформаційної безпеки в межах кадрової безпеки; прогнозування та моніторинг загроз кадрової безпеки, у тому числі: аналіз можливих правопорушень працівників, корупційних злочинів, використання службової інформації у власних цілях, зловживання владними повноваженнями; постійне оцінювання персоналу з урахуванням їх моральних та етичних якостей; оцінювання результатів діяльності персоналу; формування репутаційного капіталу; формування іміджу системи публічного управління.