Особливості впровадження новітніх управлінських концепцій: регіональна модель модернізації адміністративних процесів в органах публічного управління в умовах цифрової трансформації суспільства - Мазур, Олександр; Соколовська, Оксана (Аспекти публічного управління, 2020)
У статті наголошено, що для України в нинішніх умовах прагнення до ефективного публічного управління зумовлює необхідність становлення сильної бюрократії, тому адміністративна робота органів публічного управління стає полем для нововведень задля осучаснення. Акцентовано увагу на внутрішній роботі органів публічного управління, яка під впливом цифрової трансформації суспільства потребує проведення модернізації адміністративних процесів з урахуванням цифрових технологій. Впровадження практик у поєднанні з цифровими технологіями потребує досліджень задля успішності проведення модернізації в органах публічного управління України, яка враховуватиме наявні цінності і принципи, які прийняті на міжнародному рівні. У статті стверджується, що в умовах цифрової трансформації суспільства органи публічного управління демократичних країн сучасного світу апріорі повинні використовувати в своїй роботі принципи новітніх управлінських концепцій, як зразкових настанов для діяльності. Проведено огляд основних положень новітніх управлінських концепцій «New Public Management», «Good Governance», «FAST Government», «Open Government». У статті розглядаються складові зазначених концепцій через вплив на головні стадії адміністративних процесів, що проходять в органах публічного управління. Спираючись на результати проведеного у 2019 році дослідження електронної готовності Дніпропетровської області, здійснено опис регіональної моделі модернізації адміністративних процесів, яка складається з п’яти рівнів: рівень інфраструктури, рівень взаємодії, рівень підтримки рішень, рівень оприлюднення та рівень надання послуг. Наведено графічне представлення регіональної моделі модернізації адміністративних процесів в органах публічного управління з позначенням впливів новітніх управлінських концепцій на її рівні. На підставі цього, визначено, що втілення підходів новітніх управлінських концепцій в органах публічного управління, на базі впровадження інструментів цифрових технологій, має характер всебічного спрямування до сервісної діяльності.