Державна інформаційна політика провідних мусульманських країн у сфері сек’юритизації ісламу: досвід для України - Аулін, Oлександр (Аспекти публічного управління, 2020)
Мета статті – аналіз державної політики провідних мусульманських країн у сфері сек’юритизації ісламу з визначенням найбільш вдалих підходів, які можуть застосовуватися державною владою для попередження проявів радикального ісламізму в Україні. Актуальність статті полягає в тому, що сьогодні все більше країн потерпає від терористичних атак та інших проявів релігійної та етнічної нетерпимості. Левова частка таких акцій здійснюється прихильниками ісламу, значна кількість яких також проживає і в сучасній Україні. У цьому контексті важливими є об’єктивні уявлення про ситуацію в мусульманських спільнотах, де радикальні ісламісти складають незначний відсоток, і, більш того, мають велику кількість супротивників. Виходячи із завдань дослідження використовувались методи системного аналізу, структурно-функціональний та метод аналогії в державному управлінні. У результаті з’ясовано структурні особливості сек’юритизації ісламу, а також умови та принципи її застосування в державній інформаційній політиці провідних мусульманських країн. Встановлено причинно-наслідкові зв’язки, які вплинули на виникнення необхідності сек’юритизації ісламу. Виявлено основні шляхи вирішення проблеми з урахуванням визначених під час дослідження взаємозв’язків і структурно-функціональних особливостей середовища. Висновки. Показано, що значна увага з боку державної влади провідних мусульманських країн до проблеми сек’юритизації ісламу викликана насамперед діяльністю місцевих радикальних ісламістів, а також впливом інших ісламістських центрів із-за кордону. Заходи з сек’юритизації ісламу у провідних мусульманських країнах мають системний, добре скоординований характер і відрізняється застосуванням усіх наявних ресурсів. Задля удосконалення державної інформаційної політики України у сфері сек’юритизації ісламу, запропоновано для прийняття управлінських рішень державною владою України найбільш ефективні практики сек’юритизації ісламу, апробовані у провідних мусульманських країнах.