Локальна ідентичність та «соціальне включення» в умовах децентралізації влади в Україні - Лола, Вікторія (Аспекти публічного управління, 2020)
Стаття присвячена дослідженню проблем формування локальної ідентичності та «соціального включення» в умовах об’єднаних територіальних громад. Доведено актуальність проблеми «соціального виключення» в громаді та її зв’язок з доступом людини до ресурсів. Обґрунтовано вплив «соціального включення/виключення» на процеси залучення громадськості до вирішення питань місцевого значення, формування соціальної взаємодії та солідарності. Визначено особливості його здійснення у контексті децентралізації влади та формування об’єднаних територіальних громад. Розкрито підхід до розуміння соціального виключення в громаді як способу зведення бар’єрів, за допомогою яких посадові особи місцевого самоврядування намагаються протидіяти представникам громади в отриманні доступу до ресурсів та можливості розпоряджатися ними. Встановлено, що соціальне включення слід розглядати як фундаментальну форму соціальної взаємодії і механізм відтворення суспільного порядку в громаді, зокрема, шляхом формування локальної ідентичності. З’ясовано основні проблеми, що виникають у контексті соціального виключення людини із мережі соціально-економічної взаємодії в громаді. Проаналізовано чинники, що обумовлюють ці процеси. Доведено, що соціальна інклюзія неможлива без подолання дезорієнтації людини у суспільстві, формування лояльності та конформності груповим цілям, нормам та цінностям. Це досягається у процесі ідентифікації з певною соціальною групою або спільнотою (ідентичністю). Проаналізовано загрози щодо поширення соціальної ексклюзії окремих територій, які опинилися в умовах периферії й не отримують належного доступу до розподілу ресурсів та послуг. Зроблено висновок, що соціальна інклюзія має бути складовою загальної політики консолідації громади, конструювання її нової ідентичності.