Формування креативності в системі публічної служби України: проблеми та перспективи розвитку - Козак, В. І. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті обґрунтовується необхідність впровадження креативності в системі пу-блічної служби та її взаємозв’язку з підвищенням ефективності публічного управлін-ня в Україні. Представлені базисні поняття, теоретико-методологічні підходи до ви-значення креативності. Акцентується увага на різних аспектах виявлення і розвитку креативного потенціалу публічної служби.Визначено взаємозв’язок розвитку креативності управлінського персоналу пуб-лічної служби із створенням відповідного організаційного середовища, в якому важ-лива роль відводиться саме креативному менеджеру. За таких умов креативність поступово проникає в мислення і поведінку управлінців нового покоління, стає інте-граційною складовою їх якостей, сприяє професійній творчості.Акцентовано увагу на необхідності приведення системи публічної служби і техно-логій професійної діяльності публічних службовців у відповідність до європейських стандартів та таких, що відповідають новим глобальним викликам. Забезпечення та-кого переходу, на думку автора, можливе лише використовуючи інновації засновані на креативних та творчих підходах. Головним критерієм таких підходів є безперерв-не вдосконалення інтелектуальних систем в управлінні.Представлене базисне поняття креативності, де воно виступає як потенційна здат-ність і можливість усього інституту публічної служби до здійснення таких творчих актів, які приводять до зміни управлінської ситуації та формування в подібному про-сторі нових управлінських дій, що мають управлінський ефект. Головним висновком автор вважає те, що запровадження креативізації публічної служби виступатиме інноваційним фактором щодо прискорення реалізації реформи публічного управління, сприятиме вдосконаленню механізмів кадрового забезпечен-ня публічної служби та створить передумови для підвищення престижу публічної служби в Україні.