Стратегічні імперативи формування зовнішньоекономічної політики України - Борисенко, О. П. (Аспекти публічного управління, 2015)
Глибокого переосмислення і ретельної розробки потребує генеральний план роз-витку державного управління у сфері зовнішньоекономічних процесів – стратегія формування та реалізації зовнішньоекономічної політики України. Сформований в умовах політичної і економічної кризи, він залишається не націленим на забезпечен-ня якісних перетворень – інноваційного розвитку, активізації інвестування націо-нального бізнесу, вирівнювання асиметрії зовнішньоторговельного балансу, оптимі-зації структури імпорту, підвищення конкурентоздатності українських товарів тощо. Потрібні суттєві зміни в державних механізмах регулювання трансформаційних про-цесів, їхнє системне оновлення, осмислений перехід до такої моделі ринкових транс-формацій, де саморегулювання поєднується з ефективним державним управлінням.Мета статті полягає у вивченні стратегічних засад формування зовнішньоеконо-мічної політики держави, визначенні напрямів формування зовнішньоекономічної стратегії України та шляхів підвищення її ефективності.Сьогодні в Україні потребують логічнопослідовного застосування основні моделі стратегії формування і реалізації зовнішньоекономічної політики: стратегія протек-ціонізму, стратегія конкурентоспроможності і зовнішньоекономічна інтеграційна стратегія. Масштабність та розпорошеність завдань не дозволяє їх виконати в повно-му обсязі. Для цілеспрямованого й ефективного державного впливу на економіку країни пропонуємо будувати стратегію зовнішньоекономічної політики на принципах системності, цілісності, комплексності, субординації, спадкоємності, динамічності, системотвірних відносин.