Світовий досвід державного регулювання механізмів розвитку житлово-комунального господарства - Деміхов, О. І.; Лук’янихін, В. О.; Теліженко, О. М. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті розкриваються особливості державного регулювання житлово-комуналь-ної галузі (ЖКГ) в розвинутих країнах світу з метою створення ефективного серед-овища замовників і виконавців відповідних послуг. Дослідження виконано на основі пуб лікацій у засобах масової інформації та наукових статей. Зокрема, звернуто увагу на важливу роль держави і муніципалітетів в Європі та США в створенні кондоміні-умів і просуванні механізмів привабливого для власника інвестування у своє житло для підвищення його ринкової вартості. З урахуванням актуальності для України вказаного питання, вивчений досвід іноземних держустанов по розвитку ринку ке-руючих компаній у житловій інфраструктурі міста, здійснений порівняльний аналіз функцій управителя в різних моделях економік. Також здійснений огляд практичних результатів роботи органів публічного адміністрування в країнах Скандинавії, При-балтики, Східної Європи щодо вирішення проблем капітальних ремонтів житлового фонду та його модернізації, який доцільно запроваджувати в українських реаліях. В результаті дослідження, на прикладі позитивного досвіду міських громад високо-розвинутих країн світу, чітко окреслені напрями роботи державних установ України щодо ефективного адміністрування і оптимізації ринку ЖКГ-послуг.