Проблеми інтеграції національної системи освіти до європейського освітнього простору - Кириченко, К. І. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті досліджуються актуальні проблеми інтеграції національної системи освіти до єдиного європейського простору освіти, аналізується структурно-логіч-на сутність категорії «європейський освітній простір», визначаються об’єктивні та суб’єктивні компоненти, а також основні принципи розбудови загального освітнього простору в Європі. На основі порівняння загальноєвропейських та національних особ-ливостей формування освітнього простору досліджуються об’єктивні та суб’єктивні протиріччя при інтеграції національної системи освіти до єдиного європейського освітнього простору. Європейська інтеграція стала основним вектором реформування національної системи освіти. Сьогодні, під час реалізації заходів щодо вдосконалення структури та механізмів управління, основою інтеграційних процесів у галузі освіти стає узгодження національних стандартів освіти, національних класифікаторів про-фесій, загальнонаціональних та секторальних рамок кваліфікацій з європейськими системами кваліфікацій, забезпечення та оцінки якості освіти. Повноцінне та якіс-не входження до європейського освітнього простору вимагає вирішення ключових протиріч співвідношення національних документів, що регламентують освітньо-про-фесійну діяльність з відповідними загальноєвропейськими документами (стандарти освіти, стандарти оцінки якості освіти, рамки кваліфікацій, класифікатори професій та ін.). Розбудова системи забезпечення якості освіти з її внутрішнім (університет-ським) та зовнішнім (національним) компонентами, які будуть узгоджені із стандар-тами і рекомендаціями Європейської мережі забезпечення якості (ENQA) є однією з ключових передумов для зняття таких протиріч.