Термінологічний аналіз понять «громадянське суспільство» та «територіальна громада» - Кондратинський, О. С. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті розглянуто сутність понять: громадянське суспільство та територіальна громада в контексті реформування державного управління та впровадження нових підходів до управління місцевим розвитком. На думку автора, базою для позитивних соціально-політичних перетворень в краї-ні має стати громадянське суспільство на рівні новостворених спроможних об’єднаних територіальних громад, тому розглянуті та проаналізовані різноманітні наукові під-ходи до трактування термінів «громадянське суспільство» та «територіальна грома-да» в контексті демократичних перетворень публічного управління в Україні. Чим більш розвинутим є громадянське суспільство, тим легше громадянам за-хищати свої інтереси, тим більшими є їхні можливості щодо самореалізації в різних сферах суспільного життя і тим меншою є небезпека узурпації влади тими чи іншими її органами або окремими особами. Відстоюючи матеріальну й духовну незалежність людини від держави, домагаючись правової гарантії такої незалежності захисту при-ватних і суспільних інтересів людей, громадянське суспільство активно сприяє де-мократичним процесам, під час яких формується компетентне громадянське середо-вище.Нові підходи до управління породжують збільшення суб’єктів вироблення полі-тик, стимулюючи залучення громадянського суспільства та бізнесу. Але процеси фор-мування компетентного громадянського суспільства на локальному рівні залишають-ся малодослідженими та потребують ґрунтовного наукового аналізу для формування нових інтенсивних механізмів впливу на розвиток громадянського суспільства.