Економічні причини і наслідки міжнародного тероризму - Бунчук, М. М. (Аспекти публічного управління, 2016)
На теперішній час представники наукових, політичних, військових кіл і грома-дянського суспільства більшості країн світу беруть участь в антитерористичній діяль-ності. Формування й реалізація державної політики запобігання тероризму в Україні передбачає здійснення комплексу заходів законодавчої і виконавчої влади, суспіль-ства та окремих громадян України. У статті:ідентифіковано проблеми державної політики протидії міжнародному тероризму, в контексті дослідження причин та економічних наслідків терористичної діяльності;досліджено, що поява оціночних категорій в сфері тероризму призвело до форму-вання у світі специфічного ринку - ринку тероризму;розглянуто проблеми щодо ефективності бюджетних та позабюджетних витрат в країнах нинішнього інтегрованого світу, що пов’язані із загрозами міжнародного те-роризму;висвітлено економічні збитки, яких зазнала Україна від терористичної діяльності на території Донецької і Луганської областей у 2014 році;визначено теоретичні аспекти аналізу антитерористичної політики Української держави в контексті міжнародного, перш за все європейського та євроатлантичного, антитерористичного співробітництва.Проведений аналіз свідчить, що одними із пріоритетних державних завдань щодо підвищення ефективності антитерористичної діяльності повинна стати побудова сис-теми запобігання тероризму як складному, багатоаспектному явищу, в тому числі шляхом утворення системи регулюючих дій уповноважених владних та інших інститутів громадянського суспільства у цій сфері.