Пріоритетні функції політико-управлінської еліти на сучасному етапі державотворення - Томашевська, Т. В. (Аспекти публічного управління, 2016)
Актуальність дослідження теоретичних напрацювань з питань формування політико-управлінської еліти, зокрема її функцій, зумовлена необхідністю відповідності ролі полі-тико-управлінської еліти та суспільних потреб.Статтю присвячено визначенню пріоритетних функцій політико-управлінської еліти на сучасному етапі державотворення. У роботі досліджено наукові підходи до визначення ролі еліти. Встановлено, що голов-ною та найбільш суттєвою функцією політико-управлінської еліти, яка власне і зумовила виділення цієї категорії, є політичне управління. Показано, що політико-управлінська еліта на персоналізованому рівні виконує функції політичної системи, а саме: стратегіч-ну, інтегративну, регулятивну. До основних функцій політико-управлінської еліти відно-сять також мобілізаційну, комунікаційну, функцію представництва в політичній системі суспільства соціальних інтересів.Визначено, що в умовах воєнної агресії з боку Росії, втрати частини економіки та те-риторії держави, коли Україні необхідне остаточне здійснення свого геополітичного ви-бору шляхом практичної реалізації курсу на європейську інтеграцію через реформування усіх сфер суспільного життя, політико-управлінська еліта повинна зосереджувати увагу на виконанні конкретних першочергових функцій. Аналіз суспільних запитів дозволив сформулювати зазначені функції, віднісши до останніх миротворчу, комунікативну, інте-гративну та регулятивну.