Визначення перспектив застосування регіонального форсайту в системі публічного управління України - Цедік, М. Г. (Аспекти публічного управління, 2016)
Одним з напрямків адміністративної реформи в Україні є створення нових інститутів, організаційних структур та інструментів здійснення державного управління. Останнім ча-сом, піднімаючи це питання, вітчизняні фахівці все частіше згадують термін форсайт. Це поняття ввійшло в український науковий простір (зокрема в сферу публічного управління) не так давно, тож для оцінки реального стану та визначення перспектив застосування регі-онального форсайту в системі публічного управління України автором проведено експертне опитування із залученням фахівців зі сфери місцевого самоврядування. Його метою є привернення уваги фахівців місцевих влад до технології форсайту, а та-кож оцінювання стану, концептуалізація напрямів розвитку регіонального форсайту (ціле-спрямованість, фокуси, принципи) та з’ясування можливостей його реалізації (проблеми, суб’єкти ініціалізації, джерела фінансування, можливі загрози) в Україні. Для встановлення подальших перспектив розвитку регіональних форсайтів в Україні застосовано елементи форсайт-технологій, зокрема сформовано дві дорожні карти.Проведено аналіз вітчизняної та зарубіжної наукової думки, за результатами якого ви-ділено ряд пропозицій і рекомендацій щодо форсайт-досліджень в цілому.На основі аналізу отриманого матеріалу і за результатами авторських досліджень роз-роблено науково-практичні рекомендації із застосуванням підходу дуального вибору.Запропоновано вибір низки перспективних фокусів регіонального форсайту, а також зроблено певні застереження щодо умов його неефективного застосування.