Податковий борг: аналіз поняття та вплив на суспільно-економічні відносини - Юр’єв, О. І. (Аспекти публічного управління, 2016)
В статті досліджено податковий борг у контексті актуальної проблеми державного управління. Визначено, що наявність податкового боргу є загальнодержавною пробле-мою, так як ненадходження коштів до бюджету в запланованих обсягах з причини ви-никнення податкового боргу безпосередньо впливає на видатки бюджету в частині фінан-сування державних програм соціально-економічного розвитку.Стаття містить аналіз та узагальнення досліджень науковців щодо визначення та об-ґрунтування сутності поняття податкового боргу. За результатами проведеного аналізу в статті запропоновано авторську точку зору щодо визначення поняття податкового боргу.В статті визначено вплив податкового боргу на суспільно-економічні відносини у дер-жаві та запропоновано розглядати зміст податкового боргу у правовому, моральному та соціально-економічному аспектах. Стаття містить висновки, що податковий борг є наслідком допущених прорахунків у державній соціально-економічній політиці та свідченням протиріч у податкових відноси-нах, що склалися між платниками податків та державою. Дослідження змісту поняття «податковий борг» має не лише теоретичне, а й вагоме практичне значення з огляду на визначення мети, пріоритетів та стратегії державного управління податковим боргом