Способи державного регулювання системи обов’язкових пенсійних накопичень в Україні - Верещак, В. М. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті розглянуто способи державного регулювання системи обов’язкових пенсій-них накопичень в Україні.Розглянуто нормативно-правове забезпечення державного регулювання системи обов’язкових пенсійних накопичень в Україні. На думку автора, стосовно досліджуваної сфери державне регулювання означає вплив держави (в особі державних органів) на сис-тему формування та інвестування коштів пенсійних накопичень, яка містить економічні об’єкти, самі процеси, осіб, що беруть участь в них.Автор обгрунтовує, що державне регулювання здійснюється, щоб надати процесам ор-ганізований характер, упорядкувати дії суб’єктів і учасників цієї системи, забезпечити дотримання законів, відстоювати державні і громадські інтереси.У широкому сенсі слова державне регулювання системи обов’язкових пенсійних на-копичень включає: прогнозування, планування, фінансування, бюджетування, оподатку-вання, кредитування, адміністрування, облік, нагляд і контроль коштів пенсійних нако-пичень.Проаналізовано зарубіжні моделі державного регулювання процесів формування і ін-вестування коштів пенсійних накопичень, зазначено їх переваги і недоліки. Показано, що правові норми, які регулюють сфери обов’язкових пенсійних накопичень, рознесені за різними законами і підзаконними актами, що приводить до їх роз’єднаності, а часом і суперечливості. Тому на даному етапі важливо проведення кодифікації пенсійного зако-нодавства, що приведе до побудови чіткої системи правових норм, регулюючих зазначену сферу.