Бюрократизм як феномен раціональної бюрократії: причини появи та шляхи подолання - Боднарчук, В. Д. (Аспекти публічного управління, 2016)
Досліджено сутність і зміст понять «бюрократія» та «бюрократизм» у вітчизняній і зарубіжній науці. Запропоновано узагальнені визначення цих понять з позиції дер-жавного управління. Доведено, що бюрократія - необхідна умова існування держав-ного управління, без якого воно не зможе виконувати свої функції. Проаналізовано причини появи бюрократизму в системі державного управління, а саме: низький про-фесійний і моральний рівень державних службовців, надмірна політизованість дер-жавно-управлінського апарату, недостатня розвиненість інституцій громадянського суспільства, зокрема незалежних засобів масової інформації, та загальний низький рівень громадської свідомості й активності. Продемонстровано, що в об’єктивному розриві між моделлю ідеальної бюрократії М. Вебера та реальною системою дер-жавного управління завжди знаходиться місце для формалізму, індивідуалізму, автоматизму, тобто ознакам бюрократизму, які знижуватимуть ефективність дер-жавного управління. Тому пошук шляхів дебюрократизації має зводитися не до ціл-ковитого викорінення явища бюрократизму, що апріорі неможливо, а до створення умов, у яких би він не зміг набувати своїх найзагрозливіших для суспільства форм – кар’єризму, протекціонізму, хабарництва. Запропоновано шляхи подолання бюро-кратизму, зокрема через інституціоналізацію громадянського суспільства, систем-ний аудит адміністративної діяльності та впровадження ринкових процесів у держав-не управління. Комплекс цих заходів сприятиме раціоналізації та дебюрократизації державно-управлінської діяльності.