Аналіз теоретико-методичних підходів до визначення механізмів державного регулювання у галузі будівництва - Прав, Юрій (Аспекти публічного управління, 2019)
Стаття присвячена питанням теоретико-методичного забезпечення державного регулювання економічних систем, зокрема галузі будівництва. У статті наводиться теоретичне визначення категорії механізму державного регулювання як основного структурного елементу даної системи. Проводиться аналіз механізмів державного регулювання, за результатами якого запропонована класифікація механізмів державного регулювання за характером їх впливу на об’єкт державного управління. Аналіз теоретичних підходів до визначення поняття механізму державного регулювання дав можливість розробити систему групування даних підходів, визначити їх переваги та недоліки і на основі доробок представників системного підходу сформулювати авторське визначення поняття державного регулювання галузі будівництва. Проведено класифікацію механізмів державного регулювання, яка показала, що основні засоби впливу на об’єкт державного управління можуть бути акумульовані у наступні блоки: нормативно-правовий, організаційний, економічний, інформаційний та податковий. Ці складові регуляторної політики держави, спрямованої на впорядкування економічної діяльності, зокрема у галузі будівництва. На основі аналізу теоретико-методичних підходів до визначення категорії державного регулювання виокремлено три групи даних підходів: структурний, що визначає складові елементи державного регулювання, функціональний, що описує категорію з точки зору тих функцій, що мають нею виконуватися, та системний, що відображає комплексність поняття державного регулювання.