Основні складові інформаційної безпеки держави - Турчак, Анна (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті з’ясовані основні складові інформаційної безпеки держави. Встановлено, що інтереси будь-якої країни значною мірою залежать від збереження інформаційної безпеки. Створити розвинене і захищене інформаційне середовище – неодмінне завдання для суспільного та державного розвитку. Продовж останнього часу світ зазнав якісних змін щодо процесів управління, зумовлених тим, що інтенсивно впроваджуються сучасні інформаційні технології. Водночас стає більш імовірним несанкціоноване втручання в робочий процес будь-якої інформаційної системи, і значення наслідків від цієї небезпеки значно зросло. В результаті багато країн все більшу увагу приділяє проблемним питання, пов’язаним із захистом інформації та пошукам відповідних рішень. Доведено, що дослідження питань державної інформаційної безпеки дає змогу говорити, що забезпечування інформаційної безпеки базується на інформаційній організації країни. Ця організація має надавати гарантію інформаційної безпеки держави та її суб’єктів під час глобалізаційних процесів та підвищення загрози, яку становить міжнародний тероризм. На жаль, в Україні є дуже багато чинників, які стають перешкодами при створенні такої інформаційної організації, тут грає не останню роль неузгодження роботи державних владних органів щодо забезпечування інформаційної безпеки. Таким чином, науковий аналіз ряду проблемних питань щодо розробки та втілення державної політики в межах інформаційної сфери сьогодні має особливе значення, адже їх розв’язання дасть змогу розвиватися суспільству, що має інформаційний характер, і у такий спосіб забезпечить національну та інформаційну безпеку України.