Упровадження міжнародних стандартів в місцевому самоврядуванні як ключ до сталого розвитку - Бортнік, О. В. (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті розглядаються найбільш актуальні міжнародні стандарти, створені для сприяння розвитку та підвищення ефективності структур місцевого самоврядування. Проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних авторів, визначено роль потенціалу місцевого самоврядування у забезпеченні сталого розвитку регіонів. Проаналізовано зв’язок між глобальними цілями ООН та стандартами, прийнятими Міжнародною організацією зі стандартизації для сталого розвитку. Були прийняті до уваги стандарти, пов’язані з роботою органів місцевого самоврядування: ISO 9001:2015 «Системи управління якістю – вимоги», ISO 18091:2019 «Системи управління якістю – Керівництво по застосуванню ISO 9001 в органах місцевого самоврядування», ISO 37120:2018 «Сталі міста та громади – Показники міської служби та якості життя», ISO 31000 «Управління ризиками – керівні принципи», IEC 31010 «Керування ризиком - методи загального оцінювання ризиків», ISO 22301:2012 «Безпека суспільства - Системи менеджменту неперервністю діяльності – Вимоги», ISO 20121:2012 «Системи управління стійкістю подій – Вимоги з керівництвом для використання». Висловлено думку щодо відповідності семи принципів управління якістю місцевому самоврядуванню та ступеню їх реалізації в органах місцевого самоврядування в Україні. Розглянуто ключові особливості цих стандартів та їх роль у підвищенні якості життя населення та ефективності роботи органів місцевого самоврядування. Наводяться приклади досвіду впровадження систем управління якістю в місцевих органах влади за кордоном (на основі італійських досліджень) та відгуки про результати. Наведені приклади та пояснення міських показників відповідно до ISO 37120. А як стандарти можуть допомогти підготуватися та належним чином реагувати у найбільш непередбачуваних ситуаціях, сприяти ефективному управлінню ризиками стихійних лих шляхом надання універсальних інструментів та механізмів на міському, державному та регіональному рівнях уряду. Розглянуто можливості застосування міжнародної практики в Україні та важливість впровадження міжнародних стандартів у місцевому самоврядуванні як ключ до сталого розвитку.