Формування громадянських компетентностей територіальних громад з використання програмно-цільових підходів: теоретичний аналіз - Кондратинський, О. C. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті здійснено порівняльний аналіз понять: компетентність, компетенція. Встанов-лено взаємозв’язок між цими поняттями, обґрунтовано їх розмежування. В контексті реформи децентралізації влади в Україні все виразніше вимальовується проблема – неготовність територіальних громад безпосередньо брати відповідальність на себе в управлінні місцевим розвитком. На жаль, громадянське суспільство на локальному рівні так само проявляє неготовність брати участь у формуванні політик.Здатність громадянського суспільства брати участь в управлінні місцевим розвитком автор пропонує, на основі трьох базових понять «територіальна громада», «громадянське суспільство», «компетентність», визначити як «громадянські компетентності територіаль-них громад». Через розкриття цих термінів у загальному розумінні розкрито зміст поняття громадянські компетентності територіальних громад та запропоновано дефініцію цього ви-значення.Здійснено аналіз програмно-цільового підходу до публічного управління як значущого засобу розвитку демократії участі на рівні територіальних громад. У статті робиться особ-ливий наголос на важливості використання програмно-цільових підходів для формування громадянських компетентностей територіальних громад.Процеси формування компетентного громадянського суспільства на локальному рівні залишаються мало дослідженими та потребують ґрунтовного наукового аналізу для впро-вадження нових інтенсивних механізмів впливу на розвиток громадянського суспільства в Україні.