Реформування місцевих фінансів в умовах євроінтеграції - Серьогін, С. С. (Аспекти публічного управління, 2016)
Виявлено суть місцевих фінансів, яка проявляється в економічних відносинах, а їх структура є сукупністю бюджетів місцевого самоврядування, спеціальних бюд-жетних фондів цільового призначення; позабюджетних фондів органів місцевого самоврядування; фондів грошових коштів комунальних банків, якщо їх статутний капітал утворюється за рахунок коштів місцевого самоврядування; фондів комуналь-них підприємств, установ та організацій. Зроблено аналіз щодо фундаментальних на-укових розробок з питань формування місцевих бюджетів. Визначено призначення місцевих бюджетів. Систематизовано теоретичне визначення поняття муніципальні фінанси. Сформовано вплив реформування місцевих фінансів на забезпечення по-кращення соціально-економічного стану регіонів до вимог Європейського Союзу для більш впевненої інтеграції України до європейського простору. Встановлено, що ре-алізуючи бюджетну політику в частині видатків, органи місцевого самоврядування орієнтуються на пріоритети програми соціально-економічного розвитку регіону чи адміністративно-територіальної одиниці в руслі загальнодержавних засад, визначе-них програмними документами уряду. Виявлено актуальні проблеми формування місцевих бюджетів, як: існування істотних протиріч у нормативно-законодавчій базі, - надмірна централізація управління місцевими бюджетами, нестабільність джерел формування доходів місцевих бюджетів, недосконалість міжбюджетних відносин. З’ясовано, що аби докорінно змінити існуючу систему функціонування місцевих бюд-жетів, потрібний як значний часовий інтервал, так і вдосконалення теоретико-мето-дологічної та нормативної бази функціонування місцевих бюджетів.