Філософія міста в Україні – право городян на участь в муніципальному управлінні на прикладі м.Суми - Деміхов, О. І. (Аспекти публічного управління, 2016)
В статті вивчаються, починаючи від міфології стародавнього світу, процеси ста-новлення міст, формування спільнот городян і трансформація мислення міського населення. Відстежується історична типологія міст, дається характеристика містам-державам. Розкриваються особливості формування свідомості українських городян від епохи Київської Русі до сьогодення. З урахуванням актуальності для України вказаного питання вивчено історичний досвід трансформації сприйняття міста ві-тчизняним суспільством. На підставі аналізу сформованого типу особистості «homo soveticus» пропонуються висновки щодо сучасної моделі сприйняття міста укра-їнським городянином. Надається характеристика міжособистісним мотиваційним зв’язкам у структурі управління сучасним українським містом. Для об’єктивності подання матеріалу використовуються публікації в засобах масової інформації та нау-кові статті дослідників. В результаті дослідження, на прикладі м.Суми, напрацьовані висновки і надані пропозиції щодо подальших процесів формування та розвитку від-критого громадянського суспільства в містах нашої держави на засадах впроваджен-ня в свідомість сучасників принципів відповідального городянина, який впливає на управління містом.