Система органів державного управління охороною навколишнього середовища в Україні та можливість її адаптації до європейських вимог - Прокопенко, Л. Л.; Тішкова, Н. Л. (Аспекти публічного управління, 2016)
Проаналізовано систему державного управління охороною навколишнього при-родного середовища в Україні, особлива увага приділена висвітленню завдань Мініс-терства екології та природних ресурсів України, наведено повноваження інших ор-ганів державного управління з регулювання відносин щодо охорони навколишнього середовища. На основі аналізу дається оцінка проведеній в останні роки реформі дер-жавного управління в частині оптимізації системи центральних органів виконавчої влади. Висвітлено базові принципи європейської системи екологічного управління, на основі яких проведено порівняння та оцінено можливості приведення національ-ної системи державного управління охороною навколишнього природного середови-ща до європейських вимог. Виявлено критерії, що стримують процес ідентифікації національної та європейської систем екологічного управління. Значне місце відведе-но питанню децентралізації влади та передачі повноважень місцевим органам влади.