Виховання та соціальний розвиток молоді як об’єкт впливу держави - Прокопенко, Л. Л.; Тарасенко, Т. М. (Аспекти публічного управління, 2014)
Розкрито сутність виховання у забезпеченні соціального розвитку молоді. Акцен-товано увагу на потребі перегляду змісту державної молодіжної політики щодо ви-ховання молоді з метою сприяння її успішній соціальній інтеграції та підготовки до життя в демократичному суспільстві. У статті зроблено спробу визначити ідейне на-повнення сучасної системи виховання молоді у контексті державної молодіжної по-літики в Україні.Актуальність проблематики підсилюється динамікою змін у державотворчих процесах, зростанням ролі питань забезпечення як соціального, так і гуманітарного розвитку, гармонізації державно-суспільних відносин, формування спільної відпові-дальності держави та суспільства за подальший поступ держави. У статті підкреслюється багатоаспектність виховання молоді, яке охоплює питан-ня патріотичного, інтелектуального, духовного, морального, естетичного, громадян-сько-правового, екологічного, трудового, фізичного виховання, соціальної активнос-ті, відповідальності. Зауважується на важливості ролі держави в створенні кращих умов для забезпечення можливостей виконання функцій всіх учасників процесу ви-ховання молоді (сім’ї, навчально-виховних закладів, громадських організацій, ЗМІ тощо). Акцентується увага на системі освіти як ключовому інституті у забезпеченні соціального розвитку молоді. Робиться висновок, що демократизація управління в сфері освіти, зокрема вищої, є потужним сучасним чинником розвитку виховного по-тенціалу системи освіти. Крім того, до пріоритетних напрямів впливу держави від-несено більше орієнтування на включення молоді в усі сфери суспільного життя на місцевому рівні, що є одним з напрямів формування у молоді розуміння власної ролі у житті суспільства та можливостей самореалізації.