Механізм розгляду звернень громадян: досвід Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини - Лазарєва, Л. О. (Аспекти публічного управління, 2013)
У статті аналізується процедура розгляду звернень громадян Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та його регіональними представництвами. Розглядаються можливості удосконалення механізму роботи зі зверненням та пропонуються шляхи його уніфікації. Діяльність омбудсмена по виконанню покладених на нього обов’язків потребує чіткого механізму реалізації. Структурованість апарату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, спеціалізація його представників, діяльність новостворених регіональних представництв є безперечно позитивним аспектом діяльності з точки зору професіоналізму та швидкості оцінки проблем, що постають перед Уповноваженим. Але під керівництвом однієї посадової особи в результаті розгляду звернень громадян апарат має не тільки відображати єдину законну позицію Уповноваженого, але й бути гармонізованим, злагодженим. Удосконалення потребує як система зв’язків між усіма структурними підрозділами апарату і Уповноваженим у вертикальних та горизонтальних зв’язках, так і система технічної реєстрації та обробки даних щодо звернень. Доступність звернення має свою зворотну сторону, яка проявляється у величезній кількості звернень, яку складно розглянути у встановлені законом строки через обмеженість ресурсів, і різницю у розгляді звернень на центральному та регіональному рівнях.