Процес імплементації європейського законодавства у сфері охорони навколишнього середовища України - Прокопенко, Леонід; Тішкова, Наталья (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті проаналізовано процес адаптації національного законодавства до європейських стандартів відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема, у секторі «Управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики» розглянуто імплементацію Директиви 2001/42/ЄС про оцінку наслідків окремих планів та програм для довкілля та Директиви 2011/92/ЄС про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище. Визначено вплив інструментів управління довкіллям та інтеграції екологічної політики на інші галузеві політики та встановлено їх взаємозв’язок з рештою секторів у сфері охорони навколишнього середовища. Встановлено, що екологічна оцінка є основним інструментом для забезпечення врахування екологічних міркувань при розробці планів і програм та сприяє сталому розвитку через просування питань охорони довкілля в економічний та соціальний розвиток. Охарактеризовано процедури стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля, з’ясовано їх суб’єкти та об’єкти. Розкрито особливості цих процедур, стадії та наведено переваги їх застосування у національній практиці публічного управління охороною довкілля. Розглянуто шлях впровадження стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля на рівні європейської спільноти та наведено приклади їх практичного застосування на рівні держав-членів ЄС. Означено, що стратегічна екологічна оцінка та оцінка впливу на довкілля – це процедурні інструменти, що використовуються для запобігання будь-яким можливим негативним наслідкам від економічної діяльності для довкілля та здоров’я населення. Проведено порівняльний аналіз цих процедур та визначено взаємозв’язок і відмінності. Доведено, що ефективність стратегічної екологічної оцінки у попередженні небезпечних для навколишнього середовища наслідків є значно вищою, ніж оцінки впливу на довкілля. Висвітлено проблемні аспекти та перспективи у напрямку практичної реалізації законодавства у сфері екологічної оцінки в Україні.