Перспективи реалізації державної політики у розвитку інклюзивного туризму - Угоднікова, Олена (Аспекти публічного управління, 2019)
Стаття «Перспективи реалізації державної політики у розвитку інклюзивного туризму» присвячена актуальним питанням розвитку державної політики у забезпеченні можливостей та сприятливих умов реалізації проектів інклюзивної інфраструктури. Інклюзивний туристичний простір має великий потенціал для розвитку, оскільки понад 15 % населення Землі можна визначити як інклюзивних туристів. Обсяги розвитку ринку інклюзивного туризму постійно нарощуються. З урахуванням світового досвіду розвитку «туризму для всіх» та аналізу статистики щодо кількості осіб з інвалідністю та соціально незахищених осіб визначено перспективність розвитку ринку інклюзивного туризму, що особливо важливо, враховуючи його соціальне значення. Отже доцільно провести аналіз перспектив створення ефективної системи державного управління розвитком інклюзивного туризму. Метою статті є визначення перспектив формування ефективної системи державного управління розвитком інклюзивного туризму. Аналіз наукових доробок за даною тематикою показав, що, незважаючи на актуальність тематики, питання побудови ефективної системи державного управління інклюзивним туризмом досі залишається нерозглянутим. Авторами не запропоновано комплексного підходу щодо забезпечення ефективної державної політики при формуванні умов розвитку інклюзивного туризму та створення безбар’єрного середовища туристських дестинацій. Удосконалення механізмів підвищення ефективності державної політики у галузі інклюзивного туризму вимагає розробки організаційного механізму реалізації концепцій «туризму для всіх» із визначенням практичних аспектів її реалізації у відповідності до світових норм та стандартів. В умовах обмеження державного фінансування галузі туризму розвиток інклюзивного туризму не може мати високу ефективність, що пов’язано в першу чергу із соціальним спрямуванням даного напрямку. Важливим є формування стратегії підготовки фахівців для галузі туризму, які б мали навички та компетенції для роботи із категорією туристів з особливими потребами.