Регіоналізація, децентралізація та адміністративна реформа в Європі: теоретико-методологічний аспект - Kurilov, Y. Y. (Аспекти публічного управління, 2019)
В даній статті було опрацьовано усі можливі типології процесу децентралізаціїї. Було виявлено, що децентралізація позначає складний теоретично процес, який виявляється, згідно методології, у процесі децентралізації влади, деконцентрації влади та регіоналізації територій. Тобто було з’ясовано, що децентралізація також ускладнюється процесом адміністративної реформи. Для України на даному етапі притаманна реформа децентралізації та адміністративна реформа суб’єктів базового рівня, громад. Адміністративна реформа позначає делегацію, передачу влади та повноважень громадам у встановлених для них межах територіально, згідно перспективного плану розвитку, що є встановленим Міністерством регіонального розвитку. Також вважається, що децентралізація є економічним засобом, який призводить до економічного зростання, хоча, як було виявлено, сам процес може супроводжуватися такими явищами, як регіоналізація одних територій (збагаченням та укрупненням території в її історико-економічних, територіальних межах), так і периферієзацією інших територій (їх збіднінням та атомізацією). Процес децентралізації є складним процесом як в силу юридичних чинників, так і фінансових, оскільки в різних країнах діють різні підходити в плані організації та фінансування подібних територіальних суб’єктів. На нашу думку, європейський досвід є актуальним для України, оскільки багато країн Європейського Союзу пройшли через дану реформу. Також в роботі були висвітлені такі поняття, як децентралізована унітарна та регіоналізована унітарна держави.