Особливості державного регулювання у сфері розвитку малого та середнього бізнесу в Україні - Kaiun, S. V. (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті обґрунтовано важливість формування сприятливого бізнес-середовища для розвитку суб’єктів національного малого та середнього підприємництва. Проаналізовано державні плани та програми розвитку малого і середнього бізнесу в Україні, визначено основні напрямки та очікувані результати їх досягнення. Окреслено ключові положення діючої Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року і здійснено оцінку її змістового наповнення. Досліджено результативність державної політики щодо стимулювання розвитку вітчизняного малого та середнього бізнесу в Україні. Окрема увага приділена досвіду економічно розвинених країн та визначено, що Україна потребує формування сприятливого бізнес-середовища для розвитку національного малого та середнього підприємництва. Досвід зарубіжних країн доводить, що саме суб’єкти малого та середнього бізнесу є базисом сталого розвитку держави, який забезпечує національне багатство за рахунок виробництва конкурентоспроможної продукції, створення робочих місць та підвищення рівня ефективної зайнятості населення, активізації інноваційного потенціалу країни, забезпечення її конкурентоспроможності на міжнародному ринку. Розглянуто концепцію Загальнодержавної програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2014–2024 роки, визначено основні напрями подолання проблем розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Встановлено, що стратегічні державні ініціативи мають бути не результатом узагальнення попередніх проектів та програм, а якісно новим планом дій щодо розвитку малого та середнього бізнесу. Акцентовано увагу на тому, що розвиток та розширення сектору малого й середнього підприємництва задекларовано одним із пріоритетів державної економічної політики в Україні. Важливим пріоритетом у розв’язанні першочергових завдань розвитку малого та середнього підприємництва визначено оптимізацію обтяжливих процедур державного регулювання, інструментом якого може бути дерегуляція, що повинна забезпечити покращення бізнес-клімату для малого підприємництва, на що спрямовується стаття.