Особливості компетенцій політико-управлінської еліти в інформаційному суспільстві - Tomashevska, T. V. (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті охарактеризовано особливості електронної та медіакультури, до яких віднесено відкритість для власників інформаційних ресурсів, дигітальність, інтерактивний характер взаємодії суб’єкта і об’єктів, плюралізм контенту, в тому числі етичний і ціннісний, статус симуляції об’єктів культури, переважання візуального сприйняття над смисловим, швидку оновлюваність і старіння об’єктів, розважально-ігровий характер, підвищену роль медіа, засобів комунікації і зв’язку, які самі стають об’єктами електронної культури і її модераторами. Показано ключове значення інформаційної культури в системі компетенцій представників політико-управлінської еліти в інформаційному суспільстві та пріоритет soft skills – м’яких або соціальних навичок, формування яких відбувається при взаємодії людей в процесі вирішення практичних і теоретичних завдань. Розглянуто базові характеристики та відмінності між hard і soft skills, які полягають в універсальності останніх, релевантності діям, схильності до зворотного зв’язку та повільнішому розвитку, що вимагає більших зусиль за негарантованого результату. Визначено найбільш значущі компетенції представників політико-управлінської еліти, які вимагають володіння м’якими навичками: розвиток особистості, підтримка міжособистісних відносин, стресостійкість, націленість на результат, управлінські навики. Виділено, що в умовах інформаційної медіареальності найважливішими соціальними навичками стають також відбір, критична обробка і використання інформації, вміння створювати нове, навчатися, мати гнучкість, готовність переходити на нові ресурси і технології, вміння управляти проектами і командами із застосуванням інформаційних систем, соціальних мереж, дистанційних форм управління. Акцентовано напрямки вдосконалення системи освіти, направлені на формування зазначених компетенцій.