Революційні ідеї Ж.-Ж. Руссо і радикалізація сучасних політичних перетворень - Gainutdinova, L. A. (Аспекти публічного управління, 2018)
Ідеологічна романтизація свободи і рівності, маючи своїми витоками політичну філософію Ж.-Ж. Руссо, не втрачає своєї актуальності і сьогодні. Революційні ідеї Ж.-Ж. Руссо, які поклали початок радикально-демократичній парадигмі, надихають нові реформаторські та революційні рухи по всьому світі. Практичне втілення цих ідей часто веде до радикалізації порядку політичних перетворень, істотно стоншуючи грань між демократією і диктатурою. Подібне не раз спостерігалося в політичній історії, починаючи з Великої французької революції і закінчуючи сучасною хвилею революцій в різних країнах, де радикальні демократи, руйнуючи і захоплюючи владу, проголошують свободу в ім’я нової рівності. Нехтуючи реальними межами історичного дії, переоцінюючи роль і значення революційного насильства, радикали запускають процес, який може призвести до серйозної небезпеки для суспільства і держави. Адже в реальності під рівністю мається на увазі тільки розрив з колишньою громадською асиметрією, яка заміщується новими цінностями – привілейованим доступом до нової системи ієрархій. У такому випадку національна тканина розривається, всі громадські клітинки розпадаються, воля, що спрямована на встановлення свободи, призводить до терору, знищуючи цю саму свободу, а революція перетворюється на противагу тому, що служило її початком. Як тільки народу здається, що він (той, хто саме і «зробив» цю революцію) отримує всю повноту влади, ця влада, прекрасно обгрунтована в численних теоріях і концепціях, в реальності вислизає з його рук і стає невловимою. Ідеї ж, що панували в передреволюційний період і зіграли позитивну роль в процесі підготовки революційних подій, висвічуються як абсолютно недієздатні.