Розвиток інституційної основи співробітництва України та ЄС - Prokopenko, L. L. (Аспекти публічного управління, 2018)
У статті розглядається розвиток інституційної структури співробітництва України та ЄС протягом 1991–2018 рр. Розкрито еволюцію інституційної структури співпраці та охарактеризовано її етапи: 1991–1998 рр. – етап становлення тимчасових форм організаційного забезпечення двосторонніх відносин між Україною та ЄС, 1998–2014 рр. – етап формування стабільної інституційної структури співпраці та третій – з 2014 р. – етап удосконалення інституційної основи співробітництва України та ЄС. Особлива увага приділена розгляду інституційної структури співробітництва, визначеної Угодою про асоціацію України та ЄС, дана характеристика всіх її складових: самітів Україна – ЄС; Ради асоціації; Комітету асоціації; Парламентського комітету асоціації; Платформи громадянського суспільства. Робиться висновок, що у процесі співробітництва України та ЄС склалася ефективна інституційна структура забезпечення співпраці, яка дозволяє успішно реалізувати завдання, визначені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.