Розвиток громадянського суспільства як об’єкт наукового дослідження - Volynets, S. S. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті проаналізовано стан і тенденції наукового дослідження розвитку громадянського суспільства у вітчизняному суспільствознавстві. Наведено розроблену М. Розумним періодизацію еволюції наукових поглядів на питання розвитку громадянського суспільства в Україні. Наголошено, що дані питання охоплюють широке коло проблем і носять міждисциплінарний характер. Подано стислий огляд колективних досліджень, наукових розробок, монографій, аналітичних доповідей та записок, які присвячені різноманітним аспектам розвитку громадянського суспільства. Запропоновано тематичний розподіл зазначених вище наукових робіт. Встановлено основні напрями дослідження зарубіжного, в першу чергу, європейського досвіду щодо розвитку громадянського суспільства, а також взаємодії органів державної влади з громадськістю як критерію ефективності механізмів державного сприяння цьому процесу. Виявлено недостатній рівень комплексного аналізу державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства у вітчизняному суспільствознавстві, відсутність наукових дослідницьких робіт та монографій, присвячених цілісному, всебічному і ґрунтовному дослідженню її теоретичних та практичних аспектів. Зроблено висновок про необхідність більш глибокого, детального і ретельного вивчення питань розвитку громадянського суспільства з боку вітчизняної науки державного управління.