Особливості норвезької моделі інтеграції з ЄС: досвід для України - Rudik, O. M. (Аспекти публічного управління, 2017)
Досліджено відносини Європейського Союзу з Норвегією як країною, яка має з Союзом найвищий серед третіх країн рівень інтеграції, зокрема економічної, залишаючись водночас поза межами ЄС. Зазначено, що така норвезька модель відносин з ЄС стала предметом гострих внутрішньополітичних дискусій у Великій Британії під час підготовки до проведення референдуму щодо майбутнього цієї країни в Союзі. Визначені та охарактеризовані ключові особливості норвезької моделі інтеграції з ЄС. З’ясовано, що головною опорою інтеграції  Норвегії з ЄС є Угода про Єдиний економічний простір – масштабний міжнародно-правовий документ, який включає в себе більшу частину двосторонньої співпраці і впливає на модель інтеграції загалом. Встановлено, що ключовою негативною рисою норвезької моделі відносин з ЄС є «інтеграція без представництва», тобто відсутність у Норвегії можливості вплинути на процес прийняття Союзом рішень, які суттєво впливають на законодавство і політику країни. Констатовано факт, що з погляду міжнародного права та практики міжнародного співробітництва норвезька модель інтеграції з ЄС є винятковою. Зроблено припущення, що в умовах невизнання Європейським Союзом перспективи членства, для України досвід Норвегії може бути дуже корисним, зокрема у контексті розбудови якомога тісніших відносин нашої держави з ЄС та максимальної інтеграції національної економіки в єдиний внутрішній ринок Союзу.