Розвиток громадянського суспільства як чинник впровадження принципів «належного врядування» в Україні - Volynets, S. S. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті розглянуто зміст та значення «належного врядування», встановлено його відмінність від пуб- лічного управління, проаналізовано стандарти та принципи «належного врядування». Виявлено ключову роль громадськості у впровадженні принципів «належного врядування». Встановлено залежність ефективності комунікації влади та громадськості від рівня їх співпраці на принципах партнерських взаємин «суб’єкт – суб’єкт». Обґрунтовано вплив розвитку громадянського суспільства на якість управлінських рішень, вироблених органами влади та представниками громадськості в процесі впровадження принципів «належного врядування». Визначено головні проблеми, що характеризують стан розвитку громадянського суспільства в Україні. Наголошено на тому, що для їх подолання необхідно, в першу чергу, змінити негативне ставлення державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування до представників громадськості, підвищити рівень політичної, громадянської та правової культури населення, навчити громадськість правильно використовувати надані їй права, можливості, інструменти для впливу на владу та контролю за її діяльністю. Зроблено припущення, що реалізація зазначених кроків сприятиме ефективному впровадженню принципів «належного врядування» в Україні.