Типологізація державної служби: термінологічна полеміка - Botvinov, R. G. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті аналізується зміст понять «спеціалізована державна служба», «військова служба», «правоохоронна служба». Встановлено, що спеціалізована державна служба – це інститут державної служби, правовий статус службовців якого визначається як Законом України «Про державну службу», так і спеціальними нормативними актами, які здійснюють професійну діяльність щодо реалізації функцій, прав і обов’язків органів виконавчої влади в особливих умовах, мають власні повноваження, функції, специфіку їх виконання, звання (чини, ранги), особливості правового та матеріально-побутового забезпечення. Визначено, що правоохоронна служба – це професійна службова діяльність громадян у правоохоронних органах, служба в установах, що здійснюють функції по забезпеченню безпеки, законності та правопорядку, боротьби зі злочинністю, захисту прав і свобод людини і громадянина. Конкретизовано визначення, яке характеризує службовця правоохоронної служби. На думку автора, на законодавчому рівні питання визначення видів державної служби не знайшло свого вирішення. Обгрунтовано необхідність доповнення Закону України «Про державну службу» розділом «Про спеціалізовану державну службу».