Реструктуризація корпоративного сектора національної економіки: зміст і механізми здійснення - Gusakov, S. I. (Аспекти публічного управління, 2016)
Стаття присвячена розкриттю поняття та змісту реструктуризації корпоративного сектора економіки. Реструктуризація розглядається у вузькому і широкому розуміннях. В широкому розумінні реструктуризація розглядається як комплекс структурних та інституційних перетворень як в межах самих корпоративних підприємств, так і за їх межами, які впливають на конкурентоспроможність корпоративних підприємств та їх об’єднань і ефективність їх діяльності. У вузькому розумінні реструктуризація – це структурні перетворення корпоративного сектора економіки з метою оптимізації його діяльності. Пропонується виділяти три напрями реструктуризації: внутрішня корпоративна реструктуризація; реструктуризація зв’язків; реструктуризація економічного середовища. Звертається увага на необхідність зміни пріоритетів при реструктуризації економіки від мети лише збільшення доходу до створення балансу між соціальними і приватними інтересами, в іншому випадку підвищення різниці між багатим і бідним населенням стане руйнівним. Робиться висновок про те, що реструктуризація і реформування є синонімічними поняттями і існують різні види реструктуризації, такі як структурна, економічна, адаптаційна і комплексна, остання включає всі попередні. Крім того, згідно з чинним законодавством реструктуризація також включає правові заходи для покращення функціонування корпоративного сектора економіки. Тож, незважаючи на думку більшості науковців, інституційні зміни входять у склад реструктуризації корпоративного сектору економіки.