Світовий досвід надання послуг населенню державними і самоврядними органами влади - Lys, A. B. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті проаналізовано специфіку надання адміністративних послуг населенню в умовах функціонування «сервісної» держави, як такої, що у найбільшій мірі відображає вимоги, потреби і прагнення сучасного постіндустріального, демократизованого і лібералізованого суспільства. Розглянуто інститут надання адміністративних послуг у розвинених країнах Європи і світу, який є чітко транспарентним, відлагодженим механізмом, що віддзеркалює демократизм системи держаного устрою і покликаний ефективно й раціонально вирішувати проблеми громадян, підвищуючи тим самим якість їх життя. Узагальнено міжнародний досвід регламентації і регулювання процесів та процедур надання владою якісних послуг населенню в США, Бельгії, Великобританії, Португалії, Франції, Німеччині, Польщі, Естонії, Латвії, Угорщині. Однак виявлено, що спостерігається майже повна відсутність результатів аналітичних оцінок досвіду впливу на процеси і результати взаємодії складових нетипової управлінської пари відносин між суб’єктами процесу надання адміністративних послуг «суб’єкт звернення» – «суб’єкт надання», що потребує додаткового дослідження. Окреслено наступні виклики, що постають перед органами влади України щодо забезпечення якості надання адміністративних послуг:переосмислення державними службовцями і працівниками органів самоврядування своїх функцій, виходячи з вимог, потреб і прагнень оновленого, демократизованого і лібералізованого суспільства; потреба у формуванні кадрового складу компетентних управлінських працівників із постіндустріальною світоглядною і ціннісною системою; суттєве підвищення етичного та інтелектуального потенціалу всього кадрового забезпечення.