Тенденції розвитку культурних та креативних індустрій в Україні: державно-управлінський аспект - Пузько, Микола (Аспекти публічного управління, 2026)
Актуальність. Повномасштабне вторгнення поглибило системні проблеми сфери культурних та креативних індустрій в Україні. За цих умов ефективне державне управління є критично важливою умовою для відновлення сфери та її інтеграції в європейський ринок, де ККІ визначені однією з 14 промислових екосистем. Водночас внутрішня неоднорідність ККІ в Україні унеможливлює пряме перенесення комплексного підходу ЄС до управління сферою без його адаптації до вітчизняних реалій, що обумовлює актуальність дослідження. Метою дослідження є визначення економічних тенденцій в сфері культурних та креативних індустрій в Україні, як основи для формування механізмів державного управління розвитком сфери у період повоєнного відновлення та євроінтеграції. Результати. На основі аналізу даних Держстату України за 2013–2024 рр. за чотирма показниками визначено економічні тенденції у сфері ККІ. Показано тенденції нерівномірного падіння та відновлення показників у секторах сфери ККІ, виявлено домінуючу роль IT-сектора та його вищу стійкість до криз порівняно з іншими секторами. Водночас наявна модель розвитку IT сектору та кризові явища у інших секторах створюють стратегічний розрив між економічною ефективністю та культурною функцією ККІ. Висновки. Економічні тенденції в сфері культури та креативних індустрій в Україні обумовлюють необхідність розробки диференційованих механізмів державного управління для різних секторів ККІ. Диспропорції у розвитку секторів ККІ унеможливлюють пряме застосування комплексного підходу ЄС без його адаптації. Євроінтеграція у сфері ККІ потребує не копіювання підходу ЄС, а поетапного формування передумов для його реалізації через диференційовані механізми управління.