Публічне управління готівковим грошовим обігом в Україні: організація та напрями удосконалення - Дудніченко, Артур; Гамкрелідзе, Костянтин (Аспекти публічного управління, 2026)
Актуальність дослідження. Розглянуто перехід від централізованої до делегованої моделі готівкового грошового обігу в Україні, запровадженої Національним банком України у 2016 році з урахуванням європейського досвіду та потреб сучасної економіки. Обґрунтовано доцільність впровадження нових цифрових інструментів для підвищення прозорості, ефективності та прогнозованості готівкового грошового ринку. Метою статті є окреслення поточного стану готівкового обігу в Україні та надання практичних рекомендацій щодо його удосконалення. Результати. Проаналізовано еволюцію підходів до організації готівкового грошового обігу, виявлено ключові недоліки частково контрольованої моделі та обґрунтовано переваги делегованої моделі, що передбачає передачу частини операцій із забезпечення економіки готівкою уповноваженим банкам і інкасаційним компаніям за збереження регуляторної та емісійної ролі Національного банку України. Водночас встановлено, що відсутність формалізованого електронного середовища для укладення угод із готівкою обмежує ефективність ринкових механізмів і знижує якість прогнозування попиту на готівку. Запропоновано концепцію створення цифрової платформи Єдиної інформаційно-торговельної платформи готівкового грошового обігу (ЄІТПГГО), що має на меті забезпечення автоматизованого клірингу, прогнозування попиту на готівку та покращення планування попиту на готівку. Висновки. Запропоновано концепцію створення цифрової платформи Єдиної інформаційно-торговельної платформи готівкового грошового обігу (ЄІТПГГО), як логічне завершення впровадження делегованої моделі та необхідний крок для формування адаптивної, економічно ефективної та цифрової системи готівкового грошового обігу в Україні.