Взаємодія органів публічного управління та громадянського суспільства у Великій Британії та Україні: теоретико-методологічний аспект - Кутепова, Марина (Аспекти публічного управління, 2025)
Анотація. Актуальність статті зумовлена необхідністю наукового осмислення європейських тенденцій взаємодії влади та громадянського суспільства в контексті завдань повоєнної відбудови та євроінтеграційного курсу України. Авторкою актуалізується увага на вивченні особливих відмінностей взаємодії органів публічної влади та громадянського суспільства Великої Британії та України з урахуванням сучасних трансформаційних процесів у системі публічного врядування. Метою статті передбачено дослідження теоретико-методологічних аспектів взаємодії органів влади та суспільства Великої Британії та України як наукової проблеми у вітчизняній та зарубіжній літературі. Досліджено історичні та інституційні передумови взаємодії органів публічного управління та громадянського суспільства Великої Британії та України в контексті розвитку партнерської моделі нового публічного врядування. Акцентовано увагу на спільних тенденціях та відмінностях розвитку процесу взаємодії органів публічного управління та громадянського суспільства у Великій Британії та Україні, виокремлює наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, які спрямовані на правову регламентацію взаємодії органів влади та громадянського суспільства, інституційного забезпечення умов функціонування громадських організацій в обох державах. В центрі уваги – вивчення питання утвердження демократичної правосвідомості публічних службовців та лідерів громадських організацій в Україні та Британії. Дослідження теоретико-методологічних аспектів взаємодії органів публічного управління та громадянського суспільства Великої Британії та України є особливо важливими інструментом розвитку публічного врядування в демократичних країнах світу, які відображені в наукових працях вітчизняних та зарубіжних учених, присвячених адаптації публічного управління України до європейських цінностей.